نامهي برانكو ايوانكوويچ خطاب به سران فوتبال و مردم ايران؛
نسل جوان وبالندهاز بازيكنان بااستعداد، مايه مباهات است
در جام جهاني با روح و قلبمان بازي كرديم
برانكوايوانكوويچ، سرمربي سابق تيم ملي فوتبال ايران، اين روزها دوران آرامي را سپري ميكند. او پس از پنج سال حضور پر فراز و نشيب در ايران، دركنار خانوادهاش در زاگرب به امورعادي زندگي ميپردازد اما، شكايت سران فدراسيون فوتبال ايران از برانكو، او را با چالش جديدي روبهرو كرده است.
برانكوايوانكوويچ در نامهاي كه متن آن در زير آمده است ، بار ديگر ايران را وطن خود ناميد و آرزو كرد كه روزي بار ديگر “دوستان قديمي“ خود را در ايران ببيند.
متن كامل ترجمهي نامهي برانكو ايوانكوويچ به اين شرح است:
« جناب آقاي هاشمي، رياست محترم؛
دكتر دادكان عزيز؛
اعضاي عزيز تيم ملي و دوستان گرامي؛
آنچه كه پنج سال پيش به هنگام ترسيم مسير موفقيتآميز تيم ملي در آتيه با خود عهد كرده بوديم، فدا كردن روح و قلبمان و آنچه كه خداوند به عنوان دانش و استعداد به ما ارزاني داشته بود تا بدين طريق هر آنچه ميسر است، براي توفيق تيم ملي وملت بزرگ ايران انجام دهيم؛ ضمن آنكه فراموش نميكنيم كه در اين راه درسهاي زيادي آموختيمكه ميتواند تكيهگاه ما در زندگي باشد. درسهايي كه از فوتبال به عنوان يك بازي گرفته شد. بازيايي كه آن را با روح و قلبمان انجام داديم، به اين اميد كه قلب و روح ملت بزرگ ايران را شادي بخشيم.
هر يك از ما حق دارد و بايد به اين دوره از كار و زندگي خود نقادانه بنگرد، تا درسهاي آن را چراغ راه قرار دهد. ولي دوستان من؛ فراموش نكنيم كه در اين جهان، زندگي تنها از عوام مادي و قابل شمارش و سنجش تشكيل ميشود. آنچه كه ارزشي فراتر از ماديات دارد عشق، روياها، آمال و آرزوهاي ماست. ما در ابتداي كار راهي را براي خود ترسيم كرديم و آرزوهايمان را شكل داديم. بياييد با هم مروري كنيم، آنچه را كه روزي روياهايمان بود. مروري از سال 2001 و آنچه كه دست در دست هم بدست آورديم:
- مدال طلاي بازيهاي آسيايي بوسان
- فتح جام بين قارهاي
- مدال طلا و برنز مسابقات غرب آسيا
- مدال برنز جام ملتها آسيا در چين
- صعود به مرحله نهايي جام جهاني 2006 آلمان و حضور آبرومندانه در آن و مهمتر از تمام اينها، آنچه كه به عنوان ميراث به فوتبال ايران رسيد و ياري من مايهي مباهات، محسوب ميشود. يعني نسل جوان و بالنده از بازيكنان با استعداد كه آينده درخشان فوتبال ايران را تضمين ميكنند.
عاجزانه ازعزيزاني كه بعد از ما قدم در اين راه ميگذارند، خواهش ميكنم كه اين ميراث و گنجينهي گرانمايه را پاس بدارند و از آن به بهترين شكل ممكن بهره ببرند.
در اين ميان جا دارد، بار ديگر از شما دوستان عزيزم، آقاي دكتردادكان، همايون شاهرخي، حسين فركي، احمد سجادي، ابراهيمي پاك، رضا چلنگر و بسياري ديگر كه من را در اين مسير دشوار ياري دادند، تشكر كنم و اين سپاس نه تنها به خاطر كمك و همياري شما بلكه به خاطر برخورد صميمانه و پذيرش من با آغوشي باز است كه باعث شد، احساس در وطن بودن در جان من ريشه كند و ايران را وطن دوم خود بدانم.
در آخر اقرار ميكنم كه تصميم به ترك موطن دوم و جايي كه پنج سال در آن بودهاي هميشه سخت است اما، تحمل سختي گاهي لازم است. زندگي جستجوي مبارزات جديد وآمادگي براي مواجهه با آنها است. راه زندگي مملو از چهار راهها است و اگر باز در يكي از اين تقاطعها همديگر را ببينيم، ملاقاتي خواهد بود ميان دوستان قديمي.
انشاءا..
برانكو ايوانكوويچ»
به پیشواز هلالهای رمضان و شوال 1427
باز هم به هلالهای جذاب و شوقانگیز ابتدا و پایان ماه مبارک رمضان نزدیک میشویم. این بار نیز هلالهای این دو ماه هلالهای دشواری برای رصد با ابزارهای کوچک است و رصدگران تیزبین، باتجربه، و ابزارهای توانا را به رقابت دعوت میکند.
رؤیت هلالهای جوان ماه یکی از زیباترین رصدهای آسمانی است بهویژه وقتی مشاهده هلال ارزش تقویمی و دینی خاصی برای مراسم آیینی مسلمانان دارد و همچنین هنگامی که هلال چنان باریک، نزدیک بهافق، و نزدیک بهخورشید باشد که رصد آن بهرکوردهای جهانی در رؤیت هلال نزدیک شود.
هلال ماههای رمضان و شوال هر سال شوق خاصی میان گروههای رصد هلالهای جوان در سراسر ایران بهپا میکند. طی ۳ سال اخیر شروع و پایان ماه رمضان بهاستناد نظر کارشناسان و همچنین رؤیت یا عدم رؤیت رصدگران خبره و کار آزموده اعلام گردیده است و بهنظر میرسد در آینده نیز نظر علمی کارشناسان رؤیت هلال ماه در اعلام این دو زمان تأثیرگذار خواهد بود که این خود یکی از دستاوردهای مهم در این بخش از نجوم است. ضمن این که ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری نیز با جدّیت این موضوع را دنبال میکند و خوشبختانه با نظر کارشناسان همراه است. هر چند نگارنده معتقد است که امکان دارد سایر کشورهای مسلمان مثل سالهای قبل در شروع و اتمام ماه مبارک رمضان اتفاق نظر نداشته باشند، اما در ایران دستکم پایبَند مشاهدات رصدگران باتجربه و کوشایی هستیم که در گوشه و کنار کشور بهشکار این هلالها میپردازند.
هلال رمضان ۱۴۲۷
لحظه مقارنه هلال ماه رمضان با خورشید ساعت ۴۵:۱۱ بهوقت جهانی مطابق با ۱۵:۱۵ بهوقت رسمی ایران در روز ۳۱ شهریور ۱۳۸۵ مطابق با ۲۸ شعبان ۱۴۲۷ و ۲۲ سپتامبر ۲۰۰۶ است. حدود ۲۴ ساعت بعد یعنی در اول مهر (۲۹ شعبان) هلال ماه رمضان در قسمت وسیعی از نیمکره جنوبی و مرکز و قسمت بسیار کمی از نیمکره شمالی بهشرط آسمان صاف رؤیت خواهد شد، از جمله در ایران در نواحی شرق، جنوب شرقی، مرکز، جنوب، غرب و جنوب غربی کشور. این هلال از نظر سنّ، هلال بحرانی بهشمار نمیآید و سنّ آن در لحظه غروب خورشید در سراسر ایران بیش از ۲۶ ساعت است (یعنی بیش از ۱۴ ساعت بیشتر از رکورد جهانی جوانترین هلال رؤیت شده). حتی در غربیترین شهرها سنّ هلال بهحدود ۲۷ ساعت میرسد. اما زاویه بسیار کم دایره`البروج از افق غرب در آسمان شامگاهی اوایل پاییز سبب میشود ماه ارتفاع چندانی از افق نگیرد. بههمین علت مدت کوتاهی پس از غروب خورشید در غبار افق پنهان میشود و سپس غروب میکند. رویت هلال ماه رمضان بهسبب ارتفاع و مکث (اختلاف زمانی غروب ماه و غروب خورشید) بسیار کمی که دارد بهابزاری مثل تلسکوپ ۶ اینچ به بالا و همینطور دوربینهای غولپیکر ۱۵۰*۴۰ برای مناطق شرقی - مرکزی و غربی و در مناطق جنوبی و جنوب غربی کشور دوربینهای ۱۲۰*۲۰ در شرایط مناسب جوّی نیاز دارد. اما کشیدگی زیاد هلال و طبیعتاً فاز بالای ماه (درصد بخش درخشان آن) بهرصدگر تیزبین کمک میکند که با وجود ارتفاع و مکث کم در دقایق اولیه قبل از رسیدن ماه بهنزدیکی افق در روشنایی زمینه آسمان، هلال ماه با ابزار مناسب دیده شود. بدیهی است بهترین مناطق رؤیتپذیری جنوب و جنوب غرب کشور خواهد بود.
هلال ماه رمضان در شامگاه ۲۹ شعبان در اکثر کشورهای اسلامی فقط با ابزار رؤیت خواهد شد و درعرضهای شمالیتر از ایران حتی با ابزار نیرومند نیز هلال ماه دیده نمیشود.
هلال شوال ۱۴۲۷
لحظه مقارنه هلال ماه شوال در ساعت ۰۵:۱۴ بهزمان جهانی مطابق با ۴۴:۸ بهوقت رسمی ایران در صبحگاه ۳۰ مهر ۱۳۸۵ برابر با ۲۸ رمضان ۱۴۲۷ مطابق با ۲۲ اکتبر ۲۰۰۶ اتفاق میافتد. در شامگاه ۳۰ مهر، هلال بحرانی ماه شوال فقط در جنوب و جنوب غرب قاره امریکای جنوبی آن هم در قسمتهایی از کشور شیلی و آرژانتین و فقط با ابزار اپتیکی دیده خواهد شد و در هیچ کشور دیگری حتی با ابزار رصدی این هلال رؤیت نمیشود. ۲۴ ساعت بعد در شامگاه ۲۹ رمضان، یکم آبان، هلال ماه در اکثر نقاط نیمکره جنوبی و مرکز و قسمتهایی از نیمکره شمالی البته با توجه بهمحل رصد هم با ابزار اپتیکی و هم با چشم غیرمسلح مشاهده میشود. در ایران وضعیت رؤیتپذیری هلال بهگونهای است که جز در گوشههای شمال شرق و شمال غرب، و مرزهای شمالی در سایر نقاط ایران هلال ماه شوال با ابزار اپتیکی نسبتاً قوی و در شرایط آب و هوایی مناسب و افق نسبتاً خوب رؤیت خواهد شد. بدیهی است با توجه به عرض دایره`البروجی منفی ماه هر چه بهسمت جنوب، غرب و جنوب غربی کشور برویم هم وضعیت رؤیتپذیری بهتر خواهد بود و هم نیاز ما بهابزار اپتیکی قوی کمتر میشود.
نکته مهم این که در غروب روز ۲۹ رمضان هلال ماه در شرق، شمال و غرب آسیا و در شرق، غرب، مرکز و شمال اروپا و همچنین در شمال آمریکای شمالی بههیچ وجه حتی با قویترین ابزار اپتیکی نیز قابل رؤیت نخواهد بود. اما از جنوب آسیا و منطقه خاورمیانه با ابزار مناسب دیده خواهد شد.
از رصدگران و علاقهمندان بهرؤیت هلال ماه دعوت میشود مثل سه سال اخیر با هماهنگی با ستاد استهلال هر استان و دریافت ابزار اپتیکی مناسب بهرصد این دو هلال جذاب و ارزشمند بپردازند.
* * *
احتمال رويت هلال ماه رمضان 1427 در شامگاه شنبه 1 مهر ماه 1385 در بخش های جنوبی ايران بالا است . البته احتمال رؤيت اين هلال در مناطق مرکزی و شمالی ايران صفر نيست.
باز هم به نزدیکی های ماه مبارک رمضان رسیدیم. مهمترین رویداد نجومی در این برهه را که از لحاظ اجتماعی می توان حائز اهمیت دانست ، بحث رؤیت پذیری هلال ماه رمضان و پس از آن هلال ماه شوال است.
این بار در ماه مبارک رمضان با هلالی روبرو هستیم که بسیار جالب توجه است. هلالی که رصدگران هلال ، برخلاف اکثر هلال ها به راحتی نمی توانند بگویند که آیا این هلال رؤیت می شود یا خیر.
ما در این مقاله سعی داریم با بررسی مشخصات این هلال به یک نتیجه ای در مورد رؤیت پذیری و یا عدم رؤیت پذیری آن در ایران اسلامی برسیم.
وضعیت رؤیت پذیری هلال ماه رمضان از دید معیارهای رؤیت پذیری :
همانطور که می دانید معیارهای زیادی در بحث رؤیت هلال ماه مطرح شده اند. ما در اینجا تنها از معیار یالوپ (Yallop) برای پیش بینی استفاده می کنیم. البته از آنجایی که معیار یالوپ در نمونه های فراوانی نتوانسته وضعیت رؤیت پذیری هلال ها را به خوبی مشخص کند ، با بررسی پارامترهای هلال هایی که به هلال رمضان شبیه هستند و توسط راصدان دیده شده اند ، سعی می کنیم که به یک نتیجه ی خوبی برسیم.
بر اساس معیار یالوپ ، هلال رمضان 1427 به هیچ وجه و حتی با ابزارهای رصدی در هیچ کجای پهنه ی ایران اسلامی رؤیت نخواهد شد. در واقع آخرین مرز رؤیت پذیری هلالِ معیار یالوپ ، از نواحی جنوبی خلیج فارس می گذرد.
البته معیار های دیگری از جمله معیار رصدخانه آفریقای جنوبی (SAAO) نیز حکم به این می کند که این هلال در هیچ نقطه ی ایران چه با چشم مسلح و چه با چشم غیر مسلح رؤیت نمی شود. پس بنا به گفته ی این معیار ها هلال در روز اول مهر 1385 قابل رؤیت نیست. در نتیجه 2 مهر 1385 اول ماه مبارک رمضان نمی باشد.
اما نکته ی مهم اینجاست:
درست است که معیارهای رؤیت پذیری حکم به عدم رؤیت این هلال در پهنه ی ایران داده اند ، اما آیا این معیارها کاملاً با واقعیت منطبقند؟ جواب خیر است. امروزه با ورود ابزارهای قدرتمند نجومی از جمله تلسکوپ های بالای 10 اینچ به بخش رؤیت هلال ماه ، تقریباً تمام معیار های رؤیت پذیری در مورد هلال های خاصی دچار مشکل شده اند و این مسئله نیاز مبرم به یک معیار جدید و خوب را توجیه می کند. ما با بررسی هلال های مختلف به این نتیجه رسیدیم که می توان این هلال را در ایران هم رؤیت نمود. البته با ابزارهای قوی و شاید هم متوسط.
مشکل این هلال برای رصد شدن نه جدایی زاویه ای آن است و نه سن آن. بلکه ارتفاع کم و مدت مکث کوتاه این هلال رصد را بسیار مشکل کرده است. همانطور که می دانید هلال زمانی رؤیت می شود که تضاد رنگی بین هلال و زمینه ی آسمان ایجاد شود که ارتباط مستقیمی به مدت مکث ماه دارد ، زیرا هر چه این زمان بیشتر باشد زمینه ی آسمان تاریکتر می شود و ماه که یک جسم نورانی است در این زمینه ی تاریک بهتر دیده می شود.
ما در این مقاله برای به نتیجه رسیدن به تعدادی از هلالهای مورد استفاده اشاره می کنیم.
در اینجا مقایسه ای بین پارامترهای هلال ماه مبارک رمضان 1427 در چند شهر مختلف ایران با هلال ماه ذیقعده 1426 که در منطقه ای در غرب اصفهان رصد شده ، خواهیم داشت.
محاسبات برای لحظه ی غروب خورشید به صورت راصد مرکزی و با در نظر گرفتن اثر شکست انجام شده است.
| رمضان 1427 | ذیقعده 1426 | ||
جزیره ی سیری | شیراز | تهران | غرب اصفهان | |
جدایی زاویه ای راصد مرکزی | 59/11 | 71/11 | 83/11 | 80/12 |
ارتفاع ماه | 01/5 | 39/4 | 29/3 | 79/3 |
اختلاف سمت ماه | 1/10 | 6/10 | 2/11 | 0/12 |
سن ماه | 54/26 | 68/26 | 76/26 | 52/22 |
فاصله ماه از زمین(km) | 405885 | 405880 | 405877 | 371000 |
مدت مکث ماه (دقیقه) | 26 | 24 | 20 | 27 |
فاز ماه (درصد) | 11/1 | 12/1 | 12/1 | - |
نکات جالبی از بررسی این داده ها بدست می آید.
ابتدا توضیحی در مورد هلال ذیقعده 1426 بدهیم :
این هلال بر اساس معیار یالوپ در منطقه ی اصفهان غیر قابل رؤیت بود ولی توسط چند گروه رصدی در ایران رصد شد که چهار گروه از آنها در اصفهان مستقر بودند. البته ما فقط داده های یکی از این گروه ها را که دارای پارامتر های بهتری بود ، انتخاب کردیم. این هلال ابتدا به وسیله ی ابزار های بزرگ و در نهایت به وسیله ی دوربین دو چشمی 80×15 رؤیت شد. حتی از هلال نیز عکسبرداری گردید. به گفته ی راصدان ، این هلال تا لحظه ی غروبش توسط ابزار ها رصد شده که نکته ی مهمی می تواند محسوب شود.
از لحاظ جدایی زاویه ای هلال رمضان تنها حدود 1 درجه با هلال ذیقعده تفاوت دارد. اما همانطور که ملاحظه می کنید پارامتر ارتفاع برای هلال ماه رمضان در مناطق جنوبی و مرکزی بیشتر از هلال ذیقعده است. با توجه به مدت مکث ماه برای مناطق جنوبی و مقایسه ی آن با هلال ذیقعده 1426 می توان اینگونه استنباط کرد که این هلال در شرایط مساعد جوی و با ابزار های رصدی متوسط به بالا ، توسط رصدگران باتجربه در مناطق جنوبی ایران رؤیت می شود. همانطور که گفته شد هلال ذیقعده در نهایت با دوربین دوچشمی 80×15 رؤیت شد. پس می توانیم این هلال را به راحتی با ابزارهای قوی تر در مناطق جنوبی رصد کنیم.
اما مطلب اینجاست که آیا می توانیم این هلال را در مناطق مرکزی و حتی شمالی رؤیت کنیم؟
پاسخ به این سئوال کمی سخت است اما می توان با ترفندهایی احتمال رؤیت هلال را دراین مناطق افزایش داد. با بررسی داده های هلال برای شهر تهران مشاهده می کنیم که نه تنها ارتفاع هلال برای این مناطق کمتر ازهلال ذیقعده است ، بلکه مهمتر از آن ، مدت مکث آن حدود 7 دقیقه کمتر است که این زمان کم کار را بسیار مشکل می کند.
اما درست است که احتمال اینکه هلال را پس از غروب خورشید رؤیت کنیم کم است اما می توان با شیوه هایی احتمال رؤیت را افزایش داد.
کلید طلایی ، رصد هلال در روز:
خوشبختانه مدتی است که کار های بزرگی در بخش رصد هلال در روز صورت گرفته است که این کارها کمک زیادی به پیش بینی رؤیت پذیری هلال هایی شبیه هلال ماه رمضان می کنند. برای اینکه کمی بیشتر با این ترفند آشنا شویم به بررسی رکورد های رصد هلال ماه در روز می پردازیم.
رکورد رصد هلال در روز با چشم مسلح مربوط به گروه نجوم فسا است. این رصد در تاریخ 8 اسفند1384 برابر 27 فوریه 2006 (28 محرم 1427) در منطقه ی سیرچ کرمان انجام شده است. اعضای این گروه توانسته اند هلال را با تسکوپ قدرتمند 14 اینچ و با جدایی زاویه ای ( راصد مرکزی ) 55/10 درجه رصد کنند. البته قبل از این نیز هلالی با جدایی 74/11 درجه و با تلسکوپ 14 اینچ رصد شده بود. نکته ی حائز اهمیت این رصد عکسبرداری از هلال آن هم در روز بود. این یعنی اینکه هلال به راحتی دیده می شد که توانستند از آن عکسبرداری کنند.
خوب ، ما چه استفاده ای از این روش می توانیم ببریم؟ با بررسی جدایی زاویه ای هلال رصد شده ی در روز با جدایی زاویه ای هلال رمضان می توان اینگونه نتیجه بگیریم که ما می توانیم این هلال را در تمام مناطق ایران ، البته با ابزارهای قوی مثل تلسکوپ های بالای 10 اینچ ، در روز رؤیت کنیم. اگر ما این هلالی که به دام افتاده را تا لحظه ی غروب خورشید دنبال کنیم عملاً مدت مکث کم هلال نمی تواند تاثیر زیادی در رؤیت پذیری هلال داشته باشد. تنها نکته این است که ممکن است با کاهش ارتفاع و به علت اثر پوشانندگی جوی هلال را گم کنیم. البته این احتمال 100 % نیست ولی نباید از آن غافل شد. با این حال هلال ذیقعده 1426 به گفته ی راصدان حتی تا غروب ماه نیز رؤیت شد که این امر تا کمی احتمال کاهش نورانیت هلال به علت کاهش ارتفاع را تضعیف می کند.
نتیجه گیری:
با توجه به بحث های انجام شده به احتمال زیاد هلال ماه رمضان 1427 در بخش های جنوبی ایران رؤیت می شود. البته احتمال رؤیت این هلال در مناطق مرکزی و شمالی ایران صفر نیست. با این حال با استفاده از روش هایی مثل رصد هلال در روز می توان تا حدی این احتمال را داد که بتوانیم این هلال را حتی در مناطق شمالی ایران رصد کنیم. البته به علت اینکه اطلاعات ما در زمینه ی رصد های هلال در روز زیاد نیست به راحتی نمی توان در این مورد نظر داد. در واقع می توان گفت که هلال در بعضی نقاط ایران ممکن است مشاهده شود ولی اینکه 2 مهر 1385 اولین روز ماه مبارک رمضان باشد بحثی است که به علت مسائل فقهی باید تا آن روز منتظرنتیجه اش باشیم.
به پیشواز هلالهای رمضان و شوال 1427
باز هم به هلالهای جذاب و شوقانگیز ابتدا و پایان ماه مبارک رمضان نزدیک میشویم. این بار نیز هلالهای این دو ماه هلالهای دشواری برای رصد با ابزارهای کوچک است و رصدگران تیزبین، باتجربه، و ابزارهای توانا را به رقابت دعوت میکند.
رؤیت هلالهای جوان ماه یکی از زیباترین رصدهای آسمانی است بهویژه وقتی مشاهده هلال ارزش تقویمی و دینی خاصی برای مراسم آیینی مسلمانان دارد و همچنین هنگامی که هلال چنان باریک، نزدیک بهافق، و نزدیک بهخورشید باشد که رصد آن بهرکوردهای جهانی در رؤیت هلال نزدیک شود.
هلال ماههای رمضان و شوال هر سال شوق خاصی میان گروههای رصد هلالهای جوان در سراسر ایران بهپا میکند. طی ۳ سال اخیر شروع و پایان ماه رمضان بهاستناد نظر کارشناسان و همچنین رؤیت یا عدم رؤیت رصدگران خبره و کار آزموده اعلام گردیده است و بهنظر میرسد در آینده نیز نظر علمی کارشناسان رؤیت هلال ماه در اعلام این دو زمان تأثیرگذار خواهد بود که این خود یکی از دستاوردهای مهم در این بخش از نجوم است. ضمن این که ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری نیز با جدّیت این موضوع را دنبال میکند و خوشبختانه با نظر کارشناسان همراه است. هر چند نگارنده معتقد است که امکان دارد سایر کشورهای مسلمان مثل سالهای قبل در شروع و اتمام ماه مبارک رمضان اتفاق نظر نداشته باشند، اما در ایران دستکم پایبَند مشاهدات رصدگران باتجربه و کوشایی هستیم که در گوشه و کنار کشور بهشکار این هلالها میپردازند.
هلال رمضان ۱۴۲۷
لحظه مقارنه هلال ماه رمضان با خورشید ساعت ۴۵:۱۱ بهوقت جهانی مطابق با ۱۵:۱۵ بهوقت رسمی ایران در روز ۳۱ شهریور ۱۳۸۵ مطابق با ۲۸ شعبان ۱۴۲۷ و ۲۲ سپتامبر ۲۰۰۶ است. حدود ۲۴ ساعت بعد یعنی در اول مهر (۲۹ شعبان) هلال ماه رمضان در قسمت وسیعی از نیمکره جنوبی و مرکز و قسمت بسیار کمی از نیمکره شمالی بهشرط آسمان صاف رؤیت خواهد شد، از جمله در ایران در نواحی شرق، جنوب شرقی، مرکز، جنوب، غرب و جنوب غربی کشور. این هلال از نظر سنّ، هلال بحرانی بهشمار نمیآید و سنّ آن در لحظه غروب خورشید در سراسر ایران بیش از ۲۶ ساعت است (یعنی بیش از ۱۴ ساعت بیشتر از رکورد جهانی جوانترین هلال رؤیت شده). حتی در غربیترین شهرها سنّ هلال بهحدود ۲۷ ساعت میرسد. اما زاویه بسیار کم دایره`البروج از افق غرب در آسمان شامگاهی اوایل پاییز سبب میشود ماه ارتفاع چندانی از افق نگیرد. بههمین علت مدت کوتاهی پس از غروب خورشید در غبار افق پنهان میشود و سپس غروب میکند. رویت هلال ماه رمضان بهسبب ارتفاع و مکث (اختلاف زمانی غروب ماه و غروب خورشید) بسیار کمی که دارد بهابزاری مثل تلسکوپ ۶ اینچ به بالا و همینطور دوربینهای غولپیکر ۱۵۰*۴۰ برای مناطق شرقی - مرکزی و غربی و در مناطق جنوبی و جنوب غربی کشور دوربینهای ۱۲۰*۲۰ در شرایط مناسب جوّی نیاز دارد. اما کشیدگی زیاد هلال و طبیعتاً فاز بالای ماه (درصد بخش درخشان آن) بهرصدگر تیزبین کمک میکند که با وجود ارتفاع و مکث کم در دقایق اولیه قبل از رسیدن ماه بهنزدیکی افق در روشنایی زمینه آسمان، هلال ماه با ابزار مناسب دیده شود. بدیهی است بهترین مناطق رؤیتپذیری جنوب و جنوب غرب کشور خواهد بود.
هلال ماه رمضان در شامگاه ۲۹ شعبان در اکثر کشورهای اسلامی فقط با ابزار رؤیت خواهد شد و درعرضهای شمالیتر از ایران حتی با ابزار نیرومند نیز هلال ماه دیده نمیشود.
هلال شوال ۱۴۲۷
لحظه مقارنه هلال ماه شوال در ساعت ۰۵:۱۴ بهزمان جهانی مطابق با ۴۴:۸ بهوقت رسمی ایران در صبحگاه ۳۰ مهر ۱۳۸۵ برابر با ۲۸ رمضان ۱۴۲۷ مطابق با ۲۲ اکتبر ۲۰۰۶ اتفاق میافتد. در شامگاه ۳۰ مهر، هلال بحرانی ماه شوال فقط در جنوب و جنوب غرب قاره امریکای جنوبی آن هم در قسمتهایی از کشور شیلی و آرژانتین و فقط با ابزار اپتیکی دیده خواهد شد و در هیچ کشور دیگری حتی با ابزار رصدی این هلال رؤیت نمیشود. ۲۴ ساعت بعد در شامگاه ۲۹ رمضان، یکم آبان، هلال ماه در اکثر نقاط نیمکره جنوبی و مرکز و قسمتهایی از نیمکره شمالی البته با توجه بهمحل رصد هم با ابزار اپتیکی و هم با چشم غیرمسلح مشاهده میشود. در ایران وضعیت رؤیتپذیری هلال بهگونهای است که جز در گوشههای شمال شرق و شمال غرب، و مرزهای شمالی در سایر نقاط ایران هلال ماه شوال با ابزار اپتیکی نسبتاً قوی و در شرایط آب و هوایی مناسب و افق نسبتاً خوب رؤیت خواهد شد. بدیهی است با توجه به عرض دایره`البروجی منفی ماه هر چه بهسمت جنوب، غرب و جنوب غربی کشور برویم هم وضعیت رؤیتپذیری بهتر خواهد بود و هم نیاز ما بهابزار اپتیکی قوی کمتر میشود.
نکته مهم این که در غروب روز ۲۹ رمضان هلال ماه در شرق، شمال و غرب آسیا و در شرق، غرب، مرکز و شمال اروپا و همچنین در شمال آمریکای شمالی بههیچ وجه حتی با قویترین ابزار اپتیکی نیز قابل رؤیت نخواهد بود. اما از جنوب آسیا و منطقه خاورمیانه با ابزار مناسب دیده خواهد شد.
از رصدگران و علاقهمندان بهرؤیت هلال ماه دعوت میشود مثل سه سال اخیر با هماهنگی با ستاد استهلال هر استان و دریافت ابزار اپتیکی مناسب بهرصد این دو هلال جذاب و ارزشمند بپردازند.
* * *
احتمال رويت هلال ماه رمضان 1427 در شامگاه شنبه 1 مهر ماه 1385 در بخش های جنوبی ايران بالا است . البته احتمال رؤيت اين هلال در مناطق مرکزی و شمالی ايران صفر نيست.
باز هم به نزدیکی های ماه مبارک رمضان رسیدیم. مهمترین رویداد نجومی در این برهه را که از لحاظ اجتماعی می توان حائز اهمیت دانست ، بحث رؤیت پذیری هلال ماه رمضان و پس از آن هلال ماه شوال است.
این بار در ماه مبارک رمضان با هلالی روبرو هستیم که بسیار جالب توجه است. هلالی که رصدگران هلال ، برخلاف اکثر هلال ها به راحتی نمی توانند بگویند که آیا این هلال رؤیت می شود یا خیر.
ما در این مقاله سعی داریم با بررسی مشخصات این هلال به یک نتیجه ای در مورد رؤیت پذیری و یا عدم رؤیت پذیری آن در ایران اسلامی برسیم.
وضعیت رؤیت پذیری هلال ماه رمضان از دید معیارهای رؤیت پذیری :
همانطور که می دانید معیارهای زیادی در بحث رؤیت هلال ماه مطرح شده اند. ما در اینجا تنها از معیار یالوپ (Yallop) برای پیش بینی استفاده می کنیم. البته از آنجایی که معیار یالوپ در نمونه های فراوانی نتوانسته وضعیت رؤیت پذیری هلال ها را به خوبی مشخص کند ، با بررسی پارامترهای هلال هایی که به هلال رمضان شبیه هستند و توسط راصدان دیده شده اند ، سعی می کنیم که به یک نتیجه ی خوبی برسیم.
بر اساس معیار یالوپ ، هلال رمضان 1427 به هیچ وجه و حتی با ابزارهای رصدی در هیچ کجای پهنه ی ایران اسلامی رؤیت نخواهد شد. در واقع آخرین مرز رؤیت پذیری هلالِ معیار یالوپ ، از نواحی جنوبی خلیج فارس می گذرد.
البته معیار های دیگری از جمله معیار رصدخانه آفریقای جنوبی (SAAO) نیز حکم به این می کند که این هلال در هیچ نقطه ی ایران چه با چشم مسلح و چه با چشم غیر مسلح رؤیت نمی شود. پس بنا به گفته ی این معیار ها هلال در روز اول مهر 1385 قابل رؤیت نیست. در نتیجه 2 مهر 1385 اول ماه مبارک رمضان نمی باشد.
اما نکته ی مهم اینجاست:
درست است که معیارهای رؤیت پذیری حکم به عدم رؤیت این هلال در پهنه ی ایران داده اند ، اما آیا این معیارها کاملاً با واقعیت منطبقند؟ جواب خیر است. امروزه با ورود ابزارهای قدرتمند نجومی از جمله تلسکوپ های بالای 10 اینچ به بخش رؤیت هلال ماه ، تقریباً تمام معیار های رؤیت پذیری در مورد هلال های خاصی دچار مشکل شده اند و این مسئله نیاز مبرم به یک معیار جدید و خوب را توجیه می کند. ما با بررسی هلال های مختلف به این نتیجه رسیدیم که می توان این هلال را در ایران هم رؤیت نمود. البته با ابزارهای قوی و شاید هم متوسط.
مشکل این هلال برای رصد شدن نه جدایی زاویه ای آن است و نه سن آن. بلکه ارتفاع کم و مدت مکث کوتاه این هلال رصد را بسیار مشکل کرده است. همانطور که می دانید هلال زمانی رؤیت می شود که تضاد رنگی بین هلال و زمینه ی آسمان ایجاد شود که ارتباط مستقیمی به مدت مکث ماه دارد ، زیرا هر چه این زمان بیشتر باشد زمینه ی آسمان تاریکتر می شود و ماه که یک جسم نورانی است در این زمینه ی تاریک بهتر دیده می شود.
ما در این مقاله برای به نتیجه رسیدن به تعدادی از هلالهای مورد استفاده اشاره می کنیم.
در اینجا مقایسه ای بین پارامترهای هلال ماه مبارک رمضان 1427 در چند شهر مختلف ایران با هلال ماه ذیقعده 1426 که در منطقه ای در غرب اصفهان رصد شده ، خواهیم داشت.
محاسبات برای لحظه ی غروب خورشید به صورت راصد مرکزی و با در نظر گرفتن اثر شکست انجام شده است.
| رمضان 1427 | ذیقعده 1426 | ||
جزیره ی سیری | شیراز | تهران | غرب اصفهان | |
جدایی زاویه ای راصد مرکزی | 59/11 | 71/11 | 83/11 | 80/12 |
ارتفاع ماه | 01/5 | 39/4 | 29/3 | 79/3 |
اختلاف سمت ماه | 1/10 | 6/10 | 2/11 | 0/12 |
سن ماه | 54/26 | 68/26 | 76/26 | 52/22 |
فاصله ماه از زمین(km) | 405885 | 405880 | 405877 | 371000 |
مدت مکث ماه (دقیقه) | 26 | 24 | 20 | 27 |
فاز ماه (درصد) | 11/1 | 12/1 | 12/1 | - |
نکات جالبی از بررسی این داده ها بدست می آید.
ابتدا توضیحی در مورد هلال ذیقعده 1426 بدهیم :
این هلال بر اساس معیار یالوپ در منطقه ی اصفهان غیر قابل رؤیت بود ولی توسط چند گروه رصدی در ایران رصد شد که چهار گروه از آنها در اصفهان مستقر بودند. البته ما فقط داده های یکی از این گروه ها را که دارای پارامتر های بهتری بود ، انتخاب کردیم. این هلال ابتدا به وسیله ی ابزار های بزرگ و در نهایت به وسیله ی دوربین دو چشمی 80×15 رؤیت شد. حتی از هلال نیز عکسبرداری گردید. به گفته ی راصدان ، این هلال تا لحظه ی غروبش توسط ابزار ها رصد شده که نکته ی مهمی می تواند محسوب شود.
از لحاظ جدایی زاویه ای هلال رمضان تنها حدود 1 درجه با هلال ذیقعده تفاوت دارد. اما همانطور که ملاحظه می کنید پارامتر ارتفاع برای هلال ماه رمضان در مناطق جنوبی و مرکزی بیشتر از هلال ذیقعده است. با توجه به مدت مکث ماه برای مناطق جنوبی و مقایسه ی آن با هلال ذیقعده 1426 می توان اینگونه استنباط کرد که این هلال در شرایط مساعد جوی و با ابزار های رصدی متوسط به بالا ، توسط رصدگران باتجربه در مناطق جنوبی ایران رؤیت می شود. همانطور که گفته شد هلال ذیقعده در نهایت با دوربین دوچشمی 80×15 رؤیت شد. پس می توانیم این هلال را به راحتی با ابزارهای قوی تر در مناطق جنوبی رصد کنیم.
اما مطلب اینجاست که آیا می توانیم این هلال را در مناطق مرکزی و حتی شمالی رؤیت کنیم؟
پاسخ به این سئوال کمی سخت است اما می توان با ترفندهایی احتمال رؤیت هلال را دراین مناطق افزایش داد. با بررسی داده های هلال برای شهر تهران مشاهده می کنیم که نه تنها ارتفاع هلال برای این مناطق کمتر ازهلال ذیقعده است ، بلکه مهمتر از آن ، مدت مکث آن حدود 7 دقیقه کمتر است که این زمان کم کار را بسیار مشکل می کند.
اما درست است که احتمال اینکه هلال را پس از غروب خورشید رؤیت کنیم کم است اما می توان با شیوه هایی احتمال رؤیت را افزایش داد.
کلید طلایی ، رصد هلال در روز:
خوشبختانه مدتی است که کار های بزرگی در بخش رصد هلال در روز صورت گرفته است که این کارها کمک زیادی به پیش بینی رؤیت پذیری هلال هایی شبیه هلال ماه رمضان می کنند. برای اینکه کمی بیشتر با این ترفند آشنا شویم به بررسی رکورد های رصد هلال ماه در روز می پردازیم.
رکورد رصد هلال در روز با چشم مسلح مربوط به گروه نجوم فسا است. این رصد در تاریخ 8 اسفند1384 برابر 27 فوریه 2006 (28 محرم 1427) در منطقه ی سیرچ کرمان انجام شده است. اعضای این گروه توانسته اند هلال را با تسکوپ قدرتمند 14 اینچ و با جدایی زاویه ای ( راصد مرکزی ) 55/10 درجه رصد کنند. البته قبل از این نیز هلالی با جدایی 74/11 درجه و با تلسکوپ 14 اینچ رصد شده بود. نکته ی حائز اهمیت این رصد عکسبرداری از هلال آن هم در روز بود. این یعنی اینکه هلال به راحتی دیده می شد که توانستند از آن عکسبرداری کنند.
خوب ، ما چه استفاده ای از این روش می توانیم ببریم؟ با بررسی جدایی زاویه ای هلال رصد شده ی در روز با جدایی زاویه ای هلال رمضان می توان اینگونه نتیجه بگیریم که ما می توانیم این هلال را در تمام مناطق ایران ، البته با ابزارهای قوی مثل تلسکوپ های بالای 10 اینچ ، در روز رؤیت کنیم. اگر ما این هلالی که به دام افتاده را تا لحظه ی غروب خورشید دنبال کنیم عملاً مدت مکث کم هلال نمی تواند تاثیر زیادی در رؤیت پذیری هلال داشته باشد. تنها نکته این است که ممکن است با کاهش ارتفاع و به علت اثر پوشانندگی جوی هلال را گم کنیم. البته این احتمال 100 % نیست ولی نباید از آن غافل شد. با این حال هلال ذیقعده 1426 به گفته ی راصدان حتی تا غروب ماه نیز رؤیت شد که این امر تا کمی احتمال کاهش نورانیت هلال به علت کاهش ارتفاع را تضعیف می کند.
نتیجه گیری:
با توجه به بحث های انجام شده به احتمال زیاد هلال ماه رمضان 1427 در بخش های جنوبی ایران رؤیت می شود. البته احتمال رؤیت این هلال در مناطق مرکزی و شمالی ایران صفر نیست. با این حال با استفاده از روش هایی مثل رصد هلال در روز می توان تا حدی این احتمال را داد که بتوانیم این هلال را حتی در مناطق شمالی ایران رصد کنیم. البته به علت اینکه اطلاعات ما در زمینه ی رصد های هلال در روز زیاد نیست به راحتی نمی توان در این مورد نظر داد. در واقع می توان گفت که هلال در بعضی نقاط ایران ممکن است مشاهده شود ولی اینکه 2 مهر 1385 اولین روز ماه مبارک رمضان باشد بحثی است که به علت مسائل فقهی باید تا آن روز منتظرنتیجه اش باشیم.
با ورزش از چربي دور شکم بکاهيد
کاهش سلول هاي چربي دور شکم که عامل خطري براي ابتلا به بيماري هاي قلبي و ديابت است ، به اقدام ديگري بيش از کاهش کالري دريافتي نياز دارد.
به گزارش ساينس ديلي ، محققان دانشگاه ويک فارست مي گويند نتايج يک مطالعه پنج ساله نشان مي دهد ورزش نيز بايد به برنامه کاهش چربي شکمي اضافه شود.
ورزش در کاهش اندازه اين سلول ها نقش دارد و شايد روزي به عنوان بخشي از نسخه دارويي براي درمان بيماري هاي مربوط به چربي اين قسمت از بدن، تجويز شود.
همه مي دانيم چاقي عامل خطري براي ابتلا به ديابت و بيماري هاي قلبي است. البته اين بدان معني نيست که همه افراد چاق به اين بيماري ها دچار مي شوند. افرادي که داراي چربي دور شکم هستند، در مقايسه با افرادي که در قسمت لگن و ران چربي بيشتري دارند، در معرض خطري بالاتري براي ابتلا به اين بيماري ها هستند.
چربي دور شکم با سندرم متابوليک (مجموعه اي از علائم که بر احتمال بيماري قلبي و ديابت مي افزايد) ارتباط دارد.
اين سندرم زماني پيش مي آيد که فردي در معرض حداقل سه مورد از موارد زير قرار گيرد:
- چاقي دور شکم
- تري گليسيريد بالا
- مقدار کم کلسترول خوب يا HDL
- افزايش قند خون
براي لاغر شدن شکم، در درجه اول پياده روي تند به مدت نيم الي يک ساعت در روز و سپس ورزش دراز و نشست را توصيه مي کنم. |
اخيرا محققان در مطالعه اي يک عامل خطر موثر در سندرم متابوليک را مورد بررسي قرار داده اند که کمتر به آن پرداخته شده است. اين عامل، اندازه سلول هاي چربي است که زير پوست قرار داشته و چربي زير پوستي ناميده مي شوند.
اندازه اين سلول هاي چربي، ابتلا به ديابت نوع دوم را مستقل از چاق يا لاغر بودن فرد، پيش بيني مي کند.
مطالعات گذشته نشان داده اند که ورزش اندازه سلول هاي چربي را کاهش مي دهد. اما هنوز چگونگي تاثير شدت ورزش طي رژيم غذايي در اين مورد مشخص نشده است.
توصيه هاي کارشناس تغذيه :
براي لاغر شدن شکم، در درجه اول پياده روي تند به مدت نيم الي يک ساعت در روز را توصيه مي کنم؛ مثلاً کفش راحت بپوشيد و مسيري را که با تاکسي يا اتوبوس مي رفتيد با سرعت نسبتاً زياد پياده برويد که در روز 45 دقيقه بشود.
ثانياً در منزل نرمش کنيد. موثرترين ورزش بعد از پياده روي، دراز و نشست است. ورزش دراز و نشست را با روزي 30 تا شروع کنيد و به مرور هر هفته 10 تا بيشتر بزنيد که طريقه درست انجام آن در مطلب " چگونه چربي هاي زائد شکم را از بين ببريم ؟" وجود دارد.
يک ماه هر روز اين اعمال را انجام دهيد و نتيجه را ببينيد. حتماً اول با متر دور شکم خود را اندازه بگيريد تا تغيير اندازه ي آن را متوجه شويد.
قورباغه ها
Once upon a time there was a bunch of tiny frogs.... who
arranged a running competition.
روزی از روزها گروهی از قورباغه های کوچیک تصمیم گرفتند که با
هم مسابقه ی دو بدند.
The goal was to reach the top of a very high tower.
هدف مسابقه رسیدن به نوک یک برج خیلی بلند بود.
A big crowd had gathered around the tower to see the
race and cheer on the contestants....
جمعیت زیادی برای دیدن مسابقه و تشویق قورباغه ها جمع شده بودند...
The race began....
و مسابقه شروع شد....
Honestly,no one in crowd really believed that the tiny
frogs would reach the top of the tower.
راستش, کسی توی جمعیت باور نداشت که قورباغه های به این کوچیکی
بتوانند به نوک برج برسند.
You heard statements such as:
شما می تونستید جمله هایی مثل اینها را بشنوید:
"Oh, WAY too difficult!!"
"اوه,عجب کار مشکلی!!"
"They will NEVER make it to the top."
"اونها هیچ وقت به نوک برج نمی رسند."
or:
یا:
"Not a chance that they will succeed. The tower is too
high!"
"هیچ شانسی برای موفقیتشون نیست.برج خیلی بلند ه!"
The tiny frogs began collapsing. One by one....
قورباغه های کوچیک یکی یکی شروع به افتادن کردند...
Except for those, who in a fresh tempo, were climbing
higher and higher....
بجز بعضی که هنوز با حرارت داشتند بالا وبالاتر می رفتند...
The crowd continued to yell, "It is too difficult!!! No one
will make it!"
جمعیت هنوز ادامه می داد,"خیلی مشکله!!!هیچ کس موفق نمی شه!"
More tiny frogs got tired and gave up....
و تعداد بیشتری از قورباغه ها خسته می شدند و از ادامه دادن منصرف
...
But ONE continued higher and higher and higher....
ولی فقط یکی به رفتن ادامه داد بالا, بالا و باز هم بالاتر....
This one wouldn't give up!
این یکی نمی خواست منصرف بشه!
At the end everyone else had given up climbing the
tower. Except for the one tiny frog who, after a big effort,
was the only one who reached the top!
بالاخره بقیه ازادامه ی بالا رفتن منصرف شدند.به جز اون قورباغه
کوچولو که بعد از تلاش زیاد تنها کسی بود که به نوک رسید!
THEN all of the other tiny frogs naturally wanted to
know how this one frog managed to do it?
بقیه ی قورباغه ها مشتاقانه می خواستند بدانند او چگونه این کا ر رو
انجام داده؟
A contestant asked the tiny frog how he had found the
strength to succeed and reach the goal?
اونا ازش پرسیدند که چطور قدرت رسیدن به نوک برج و موفق شدن رو پیدا
کرده؟
It turned out....
و مشخص شد که...
That the winner was DEAF!!!!
برنده ی مسابقه کر بوده!!!
The wisdom of this story is:
Never listen to other people's tendencies to be negative or
pessimistic.... because they take your most wonderful
dreams and wishes away from you -- the ones you have in
your heart!
Always think of the power words have.
Because everything you hear and read will affect your
actions!
نتیجه ی اخلا قی این داستان اینه که:
هیچ وقت به جملات منفی و مأیوس کننده ی دیگران گوش ندید... چون
اونا زیبا ترین رویا ها و آرزوهای شما رو ازتون می گیرند--چیز هایی که
از ته دلتون آرزوشون رو دارید!
هیشه به قدرت کلمات فکر کنید.
چون هر چیزی که می خونید یا میشنوید روی اعمال شما تأثیر میگذاره
Therefore:
پس:
ALWAYS be....
همیشه....
POSITIVE!
مثبت فکر کنید!
And above all:
و بالاتر از اون
Be DEAF when people tell YOU that you cannot fulfill
your dreams!
کر بشید هر وقت کسی خواست به شما بگه که به آرزوهاتون نخواهید
رسید!
Always think:
و هیشه باور داشته باشید:
God and I can do this!
من همراه خدای خودم همه کار می تونیم بکنیم
Pass this message on to 5 "tiny frogs" you care about.
این متن رو به 5 تا "قورباغه کوچولو" که براتون اهمیت دارند بفرستید.
Give them some motivation!!!
به اون ها کمی امید بدید!!
Most people walk in and out of your life......but FRIENDS
leave footprints in your heart
آدم های زیادی به زندگی شما وارد و از اون خارج میشن... ولی
دوستانتون جا پا هایی روی قلبتون جا خواهند گذاشت
آقا ما سوت بزنیم
برای شبهای عملیات و رفتن به کمین، گشت و شناسایی و مواقع حساس، رزمهای شبانه حکم تمرین و کارورزی داشت. همه توصیه فرماندهان را در این شبها این بودکه بجه ها به هیچ وجه با هم صحبت نکنند، حتی اگر ناچار باشند تا سکوت و خویشتن داری ملکه شان بشود، نه تنها حرف نزدن بلکه تولید صدا نکردند به هر شکل ممکن. برای همین گاهی که اسم کسی را صدا می زدند یا دعوت به صلوات می کردند، صحنه های خنده داری به وجود می آمد.
از جمله در جلسه ای توجیهی به همین منظور دوستی از مسئول رزم شب که تأکید می کرد حتی در گوشی نباید حرف بزنید چون شب صداها خیلی سریع انعکاس پیدا می کند پرسید: آقا اجازه است!، سوت چی، می توانیم بزنیم!
از کتاب فرهنگ جبهه جلد سوم (شوخ طبعی ها) نوشته سید مهدی فهیمی

اگر می خواهید اندازه تمدن و پیشرفت ملتی را بدانید ، به زنان آن ملت
نگاه کنید (ناپلئون)
حساسیت،عشق،تحمل و فداکاری زندگی زنان را تشکیل می دهند (بالزاک)
زیبایی زن ثروتی است زوال ناپذیر اما اخلاق خوب نعمتی است لایزال (جرجی
زیدان)
زن کودکی است که با اندکی تبسم ، خندان می شود و با کمترین بی مهری
گریان می شود (هرود)
به هیچ زنی بر نخورده ام که حداقل یک نشانه مثبت در او نباشد (موریس
مترلینگ)
یک زن کامل کسی است که بداند چگونه فرمانروایی کند (ویکتور هوگو)
زنانی که می خواهند مرد باشند زنانی هستند که نمی دانند زن هستند
(الکساندر دوما)
زن شریک زندگی و یار ساعات درماندگی است (گوته)
یک زن چیزی جز شوهر نمی خواهد اما وقتی به او رسید همه چیز می خواهد
(شکسپیر)
بزرگترین دشمن زن بی حوصلگی اوست (پل ژانه)
تقدیم به جانبازان هشت سال دفاع مقدس که حماسه ها افریدند وما در استانه دفاع مقدس هستیم:
| |
حَسِّن خُلقَكَ يُخَفِّفِ اللّهُ حِسابَكَ
اخلاقت را خوب كن تا خداوند حسابت را آسان گرداند
امام علی (ع)
|